lördag 17 december 2011

Nötcreme i i-land och u-land

Under några år i min barndom hade min familj husvagn. En gammal cabby som vi hade piffat till; pappa hade byggt en våningssäng åt mig och mamma hade sytt nya gardiner och kuddfodral till soffan. Flera vintrar bodde vi bredvid skidbacken i Bjursås och flera somrar tog vi med husis när vi besökte bekanta på Sollerön. Jag var kanske tio år när vi bodde på campingen på Sollerön. Det var varmt och soligt men kallt att bada i Siljan och jag hade fått dille på Nötcreme. Flera gånger om dagen gick jag till det röda trähus där campingens lilla butik fanns för att köpa det. Två kronor styck kostade de. Det är flera år sedan jag åt Nötcreme senast.

Anledningen till att jag skriver om detta är att Unicef ger en särskild nötkräm till undernärda barn. Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

imageFoto: Unicef 

Det här inlägget förlänger alltså ett undernärt barns liv med två dagar. Det är inte mycket men det är alltid viktigt att bidra när man kan. Ju fler som bidrar, desto fler barn får växa upp och minnas varma, soliga dagar, kalla bad och lekar med syskon. Ju fler som bidrar, desto fler barn får minnas hur tyget runt kudden såg ut, hur måltiderna med hela familjen kändes och vad som smakade godast när man var tio år.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar